Reisleiders

Bearn Bilker
Bearn Bilker begon zijn politieke carrière als gemeenteraadslid en wethouder in Leeuwarden. In 2001 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland. Hij is voorzitter van de stichting Nassau en Friesland, is een Oranje kenner bij uitstek en laat u graag met zijn tweede thuisland Thüringen kennis maken. Bearn Bilker is een enthousiast en bevlogen verteller.
Caroline Steenbruggen
Na een studie interieurarchitectuur aan de AKI in Enschede ben ik gaan werken bij een architectenbureau. Tijdens mijn werk kwam ik in aanraking met het organiseren van architectuurreizen. Als aanvulling daarop heb ik aan de Rijksuniversiteit Groningen, naast mijn werk, de studie Architectuurgeschiedenis afgerond. Daarna heb ik vele reizen georganiseerd en begeleid. Van Japan in het oosten tot aan Los Angeles in het westen. Het blijft interessant om architectuur te ervaren in een andere cultuur, juist ook met de kennis van de Nederlandse praktijk. Mijn werk stelt mij in staat mijn horizon, ook letterlijk, te verbreden. En ik kan mijn opgedane kennis door de reizen en publicaties delen met anderen.
Cristina Busuioc
Ellen van der Vecht
Ellen van der Vecht is kunsthistorica, docent kunstgeschiedenis, reisleidster en gids in de stad Groningen en in het Groninger Museum. Ze heeft jarenlange ervaring in lezingen, rondleidingen en cursussen. Haar specialiteit is Itali?, een land waar ze al komt sinds haar jeugd en maar geen genoeg van kan krijgen. Zeker als kunsthistorica vindt zij hier een onuitputtelijke bron van inspiratie. Florence noemt ze haar tweede thuis, gevolgd door Rome, Napels en Veneti?. In het begeleiden kan ze hart en ziel leggen zodat haar reizen leerzaam, interessant en vooral ook onvergetelijk zijn. Haar passie al het moois van de kunstwereld over te brengen aan iedereen die hierin ge?nteresseerd is!
Frank Westerman
Frank Westerman groeide op in Assen en studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. In 1992 vestigde Westerman zich als Volkskrant-correspondent in Belgrado. Over deze tijd publiceerde hij in 1994 'De Brug over de Tara' - zijn debuut. Frank Westerman bezocht sindsdien als verslaggever van NRC Handelsblad tal van internationale brandhaarden. Van 1997 tot 2002 woonde en werkte Frank Westerman in Rusland als correspondent voor NRC Handelsblad. In Moskou rondde hij zijn derde boek af, 'De Graanrepubliek', dat werd bekroond met de Dr. L. de Jong-prijs voor eigentijdse geschiedschrijving en genomineerd voor de Generale Bank-literatuurprijs en de Gouden Uil. Volgens de jury van de Vlaamse literatuurprijs is De Graanrepubliek 'een virtuoze combinatie van journalistiek, geschiedkunde en bovenal vertelkunst'. Sinds enige jaren begeleidt Frank arrangementen van Asgard Reizen naar de 'Graanrepubliek' waarin veel uit het boek duidelijk wordt.
Jeltina Schoenmaker
Jeltina Schoenmaker is kunsthistoricus en archeoloog en woont al meer dan 20 jaar in Apulie waar ze ook met veel enthousiasme groepen rondleidt als officieele gids. Hierdoor kent ze dit gebied op haar duimpje en weet door te dringen tot de essentie, waarbij ze naast architectuur, landschapscultuur en natuur u ook kennis laat maken met de lokale bevolking en haar gebruiken en gastronomie.

"Ik ben heel enthousiast over Pugliia en zie ernaar uit u deze verrassende streek te laten zien, het samen te beleven, ontdekken en vooral ook ervan te genieten!"
Julia Ergaeva
Julia Ergaeva
Niets is hier wat het lijkt, in ieder geval niet wat je ooit op school hebt geleerd over Estland, Letland en Litouwen; dat zeg ik vaak tegen mijn groepen. Het zijn geen Baltische Státen, maar Baltische Lánden. Ieder van ze is zo lang een staat/ republiek/deel geweest van een grote overheerser dat ze nooit meer terug willen en beslist geen staten willen heten. Als je helemaal correct wilt zijn, zijn ze ook niet allemaal Baltisch. Estland hoort thuis bij de Scandinavische familie, een soort zuster van Finland. Waarom wordt Estland toch bij het Balticum meegerekend? Hoe komt het dat de hoofdsteden Vilnius, Riga en Tallinn zo verrassend anders ogen dan verwacht? Waarom voelt Vilnius zo Zuid-Europees en laat je denken aan Rome en Praag? Hoe komt Riga aan haar magnifieke Art Nouveau? En wat maakt van Tallinn een stad uit de kerstkaarten van Anton Pieck? Wat betekent zingende revolutie en wat maakt het eten in de Baltische Landen zo heerlijk?
Een lang boeiend verhaal, dramatisch en grappig, oud en modern, zoals de geschiedenis van deze drie landen. Dit verhaal vertel ik graag aan mijn reizigers omdat het ook mijn eigen verhaal is. Ik ben geboren in Riga toen die nog bij de Sovjetunie hoorde en studeerde architectuur in Moskou toen de Sovjetunie ophield met bestaan. Ruim 20 jaar woon ik in Nederland, ben eigenaar van een reisorganisatie Art Nouveau Travel, organiseer reizen naar mijn thuislanden en deel mijn verhaal met reizigers mee. Zodat ze meer zien, horen en voelen dan een doorsnee haast-toerist, zodat ze het Balticum verkennen met hun hart. In samenwerking met Asgard Reizen is deze reis tot stand gekomen en ik neem je graag mee naar het verrassende Balticum.
Leonora Cok
Leonora Cok Leonora Cok was niet van plan om correspondent te worden, maar werd tijdens de organisatie van een cultuurreis op Cyprus gepolst door iemand van de Wereldomroep. Sinds 1996 is ze correspondent op het eiland. Cyprus is een heel klein land en journalistiek werk levert daarom onvoldoende inkomen op om van te kunnen bestaan. Ik organiseer en begeleid daarnaast culturele reizen. In de loop van de jaren heb ik mij vooral verdiept in de Byzantijnse cultuur. De vele prachtige fresco’s en iconen in de beschilderde kerkjes zijn mijn grote liefde. De Ottomaanse cultuur is mijn nieuwe intellectuele uitdaging geworden. Dat is het mooie van Cyprus, hier liggen twee werelden heel dicht naast elkaar.
Libbe Terpstra
Libbe Terpstra
Sinds 2003 ontwikkelt en begeleidt Libbe Terpstra reizen naar bekende en minder bekende gebieden in Europa. Tijdens mijn studie vrijetijdskunde heb ik een tijd in Noord-Finland en in Stockholm colleges gevolgd, waar ik me heb gespecialiseerd in Scandinavische cultuur en geschiedenis. Voor Asgard reis ik stad en land af op zoek naar bijzondere landschappen, boeiende steden en architectonische hoogstandjes. Als daaruit vervolgens een nieuwe -Asgard reis- ontstaat begint misschien wel het leukste gedeelte; we gaan samen op pad. In een kleine groep en met ruimte voor eigen wensen en ideeen hoop ik u ook in 2019 te kunnen verrassen!
Nick Kieft
Historicus Nick Kieft: "Andere streken, andere landen, maar ook mijn eigen Groningerland, overal waar ik met Asgard Reizen kom, wil ik onze reizigers laten begrijpen wat de mensen daar beweegt, wat hun geschiedenis is en wat het verleden met het heden te maken heeft. Wat is er mooier dan met onze Asgard bus tochten te maken met nieuwsgierige deelnemers door de rijke cultuurgeschiedenis van Europa? Ik kan niet wachten tot het nieuwe seizoen weer van start gaat!"
Olav Wissink
Petra van Mullekom
Petra van Mullekom: Ik woon al 20 jaar in Spanje, waar ik Asgard Reizigers graag de mooiste en meest verrassende en interessante plekjes laat zien. Aansluitend op mijn studie Spaanse taal en letterkunde en Zuid-Europa studies zijn mijn interesses en 'sterke punten' voornamelijk cultuur, architectuur, historie en gastronomie. Het grote voordeel van Asgard vind ik de kleine groepen en het feit dat er veel ruimte is voor persoonlijke wensen en initiatieven, zowel voor de reizigers als de reisleiders! Hasta pronto!
Saskia Godijn
Saskia van Lier
Saskia van Lier, godsdienstwetenschapper, is gespecialiseerd in christelijke kunst en architectuur. “Ik vind het bijzonder om juist bekende of voor de hand liggende zaken te duiden. Neem de kerken in mijn eigen provincie Groningen, als je ze voor lief neemt, zie je niet wat voor een Europese parels het zijn. Al die prachtige achtergrondverhalen doe ik graag voor Asgard uit de doeken omdat Asgard Reizen ook oog heeft voor die kleine zaken, kleine bestemmingen en kwaliteit.
Sietze de Vries
Internationaal concert-organist en kerkmusicus. Musiceren vanuit innerlijke voorstelling en eigen creativiteit; dat is in het kort het credo van organist en kerkmusicus Sietze de Vries. Het improviseren als ambacht en dus leerbaar proces vormt daarbij een belangrijk speerpunt. Het historische orgelbezit van Nederland, en in het bijzonder dat van de provincie Groningen, vormt voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron.
Simon Halink
Simon Halink en studeerde geschiedenis en germanistiek in Utrecht en Berlijn. In de loop van zijn studies raakte hij in de ban van het hoge noorden en is zich gaan verdiepen in de geschiedenis en cultuur van IJsland. Zijn vele reizen naar het eiland stelden hem in staat zijn passie voor natuur en het buitenleven te combineren met een diepgravende bestudering van de IJslandse taal, literatuur, en geschiedenis, onder meer aan de Universiteit van IJsland. Sinds 2011 is Simon verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn proefschrift schrijft over de opkomst van het nationale denken op IJsland in de negentiende en de vroege twintigste eeuw. Ook de invloed die het unieke landschap op de IJslandse cultuur uitgeoefend heeft komt in het onderzoek uitgebreid aan bod. Daarnaast ziet hij het als een groot genoegen om zijn enthousiasme en passie voor geschiedenis ook buiten de universiteit uit te dragen, en over te brengen op een groter publiek door middel van lezingen, verhalen en rondleidingen. Simon woont in Reykjavik.
Suzanna Jansen
Suzanna Jansen is geboren in Amsterdam. Ze volgde een balletopleiding aan de Rotterdamse Dansacademie en maakte daarna de overstap naar de studie Communicatie aan de HEAO in Utrecht. Bij Independent Media in Rusland werkte ze onder meer als assistent-uitgever van verschillende bladen. Het jaar daarop kiest ze in Moskou voor de journalistiek: eerst als researcher voor documentaires van de VPRO en VRT, later als correspondent voor het Belgische dagblad De Morgen en als freelancer voor onder andere NRC Handelsblad, HP/deTijd en Opzij.
 Terug in Nederland schrijft ze reportages voor onder meer Trouw en Intermediair. Al gauw stuit ze op de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen, en haar familiegeschiedenis daar. Een beoogd artikel over dat langdurige en unieke heropvoedingsexperiment in het Drentse veen loopt uit op een boek, dat in januari 2008 verschijnt onder de titel Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis. Dit boek wordt onverwacht een bestseller, waarvan inmiddels meer dan 240.000 exemplaren zijn verkocht en sinds vorig jaar als theaterspektakel te zien.
Suzanne Roelofs
Suzanne Roelofs is architectuurhistoricus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen . Sindsdien werkt zij als freelance architectuurhistoricus en ontwikkelt & geeft lezingen, arrangementen en reizen op het gebied van (met name) moderne architectuur. Dit doet ze zowel voor diverse culturele organisaties en reisorganisaties. 'Ik vind het heerlijk om een nieuw programma te bedenken en uit te voeren en werk graag voor Asgard Reizen: fijne samenwerking en prettige, niet te grote groepen. Daarom hebben we voor 2017 weer mooie reizen samengesteld naar Helsinki, Stuttgart en Berlijn!
Sveto Milenkovski
Veerle Schrovens
Veerle Schrovens
Ik woon sinds 2000 in Stockholm. Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg is: ’hoe ben je in Zweden verzeild geraakt ?’ Voorliefde voor de Zweedse taal heb ik al sinds mijn jeugdjaren. Pippi Langkous was mijn heldin, en de wereldvermaarde August Strindberg heeft me altijd al geboeid.
In de jaren ́90 ben ik bij toeval in Stockholm beland. Eigenlijk ben ik nooit meer weggegaan. Stockholm is een fantastische stad die zoveel te bieden heeft. Het bruisende van een wereldstad met tegelijkertijd de gemoedelijke sfeer van een kleinere stad vanwege de verschillende stadsdelen en eilanden. Het hectische stadsleven, een rijk cultureel aanbod in combinatie met de rustgevende natuur en het vele water maken Stockholm tot een perfecte bestemming!
Als gids combineer ik geschiedenis, dagelijkse feiten, cultuur, maatschappelijke gelijkenissen en verschillen met humor. Mijn doel is ervoor te zorgen dat u deze stad positief herinnert en hopelijk terug willen komen. Met asgard reizen heb ik een mooie reis samengesteld met als thema Alfred Nobel. Ik laat u Stockholm zien en u leert alles van deze persoon die de wereld deed knallen
Välkommen!
Wim van der Laan
Wim van der Laan is in 1982 afgestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Liefde voor de natuur bracht hem aan het wandelen, en in 1990 besloot hij om zijn beroep te maken van het organiseren en leiden van wandelreizen. Sindsdien heeft hij talloze wandelreizen gedaan door heel Europa. Zijn specialiteit is de flora van Zuid-Europa én van de Alpen.
Yorik Nijdam

Heeft u nog een vraag ?

Laat u informeren door onze reisspecialisten
Ganzevoortsingel 2-1
9711 AL Groningen

050 - 368 48 28
info@asgard.nl
www.asgard.nl


Aangesloten bij: