Friesland 2018

Friesland 2018

3 daagse reis

In 2018 is Leeuwarden dé culturele hoofdstad van Europa. En daarmee het ideale uitgangspunt voor een onvergetelijke culturele tour door Friesland. Met een centrum dat nu nog het best bewaarde geheim van Nederland is, een toren die schever staat dan het bouwwerk in Pisa, een schitterend museum en spraakmakende, verrassende en hoogst actuele kunstprojecten, waaraan de gehele gemeenschap – in goed Fries Iepen Mienskip – meewerkt. Van de Wadden tot de Wouden.
In het vroege voorjaar organiseren we een driedaagse toer langs een aantal culturele hoogtepunten in Leeuwarden en de rest van de provincie Friesland. Inclusief overnachtingen in koninklijke stijl in het Stadhouderlijk hof. De voormalige woonlocatie van de graven van Nassau.

Programma dag 1: Marijke Muoi
Ofwel Marijke Meu (tante Marijke). Maria Louise van Hessen Kassel, moeder van Stadhouder Willem IV, getrouwd met Ůs Heit, ook wel bekend als Willem Lodewijk van Nassau Dietz. De voorouders van alle regerende vorsten van Europa. Waarmee Ljouwert, zoals de Friezen Leeuwarden ook wel noemen, met recht de bakermat van Royal Europe genoemd kan worden.
Dag 1 staat geheel in het teken van Marijke Muoi. Te beginnen met een stadswandeling onder deskundige begeleiding van oud wethouder, rasverteller en erkend Nassaukenner Bearn Bilker en te eindigen met een gezamenlijk diner in het Stadhouderlijk Hof.

Programma dag 2: Under de toer
Het liefdesverdriet van de Berltsumer kerkklokken, de helm van oorlogsheld Schelte van Aysma en het verhaal van wonderdokter Joost Wiersma. De kerk als bron van verhalen. Under de Toer brengt deze verhalen in heel Fryslân tot leven in unieke samenwerkingen. Onze rondrit langs de dorpen en kerken onder begeleiding van een deskundige godsdienstwetenschapper Saskia van Lier voert van Bolsward, via Longerhouw naar Easterein en weer terug naar Ljouwert. Na het gezamenlijke diner bezoeken we ‘under de toer’ in Leeuwarden de theatervoorstelling Marijke Muoi.

Bolsward
Een van de elf steden. De bakermat van Oenema’s Fryske Bearenburch en de Friese Bierbrouwerij. Ooit huisde er een heks met poppen en overleefden de koorbanken in de Martinikerk op miraculeuze wijze de beeldenstorm. We maken er een stadswandeling, horen de verhalen, zien de Vleermuisfontein en bezoeken de Martini- en de Fransiscuskerk. Een in 1932 ontworpen Rooms-Katholieke kerk in een expressionistische art- decostijl. In februari 2017 is de kerk door Paus Fransiscus verheven tot Basilica Minor. De Martinikerk met zijn al even bijzondere interieur bestaat al sinds mensenheugenis.

Longerhouw
Dit piepkleine, afgelegen en oeroude terpdorp telt enkele tientallen inwoners en vele, vele waterwegen die in vroeger jaren de verbinding met de buitenwereld vormden. Tegenwoordig is het dorp aanmerkelijk eenvoudiger te bereiken, dankzij een viaduct over de A7, de snelweg Heerenveen-Leeuwarden. Dé trots van het dorp is de kerk met zijn bijzondere kansel. Gebouwd in 1100. Nog altijd is de oude mozaďekvloer te zien, met wereldse verhalen over het leven in die tijd.

Easterein
Ook Easterein ligt verscholen tussen velden en vaarwegen. Het middelpunt van Easterein is de Martinikerk. Gelegen op een terp, omsloten door water en een kerkbuurt met kleine straten en steegjes. De kerk dateert uit de 13e eeuw en is pasgeleden – althans in het perspectief der geschiedenis – schitterend gerestaureerd. In de jaren ’80 van de vorige eeuw. Heel bijzonder is de kreake van Easterein, de scheidingswand tussen koor en schip, rijkversierd met bijbelse voorstellingen.

Theatervoorstelling Marijke Muoi
Dit overrompelende en poëtische ervaringstheater begint in het revolutiejaar 1795. Revolutionairen, avonturiers en idealisten stormen de Grote Kerk van Leeuwarden binnen. Ze slaan alles kort en klein, halen waardevolle metalen uit de graven en schoppen de botten van de Nassaus in het rond. Democratie is wat ze willen en wel nu! Na dit spectaculaire begin arriveren we in 2018. Ook een tijd waarin de wereld politiek en sociaal op zijn grondvesten schudt en Maria Louise van Hessen Kassel vanuit haar hemel toekijkt. Haar roep op een staatsvorm te kiezen waarin ruimte is voor empathie met de ander, klinkt steeds luider. Marijke Muoi is theater over onze tijd, waarin de toeschouwer niet afzijdig kan blijven. Het is de premičrevoorstelling bij de opening van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Programma dag 3: Mata Hari, de mythe en het meisje
Margaretha Zelle, dochter van een eenvoudige hoedenmaker uit Leeuwarden en volgens tijdgenoten verblindend mooi, groeit in de preutse jaren ’10 van de vorige eeuw uit tot een regelrechte mediahype. Als de exotische Mata Hari betovert ze het societypubliek met haar sensuele dansen en glamoureuze affaires met machtige mannen in uniform. Heel Parijs ligt aan haar voeten, tot ze tijdens De Grote Oorlog als vermeend spion voor de Duitsers eindigt voor een vuurpeleton in een zompig bos in Vincennes. En is een mythe geboren. Filmsterren als Greta Garbo, Sylvia Kristel en Marlčne Dietrich spelen de rol van Mata Hari. Ze is stijlicoon, sekssymbool en femme fatale. Bijna niemand weet dat ze uit Leeuwarden komt
Honderd jaar na haar dood presenteert het Fries Museum de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Een kennismaking met een stijlicoon avant la lettre, moeder en fatale vrouw. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers. Ad Fahner vertelt tijdens een stadswandeling door Leeuwarden over haar jeugd, haar glorieuze opkomst in de danstheater van Parijs en de intriges waaraan ze uiteindelijk ten onder gaat.

De vrije middag
Met het verhaal van Mata Hari eindigt ook deze culturele tour. Wie nog even wil blijven kan bijvoorbeeld naar het Grote Grutto Theater. De wereld vanuit het perspectief van Frieslands belangrijkste weidevogel, de grutto. Voor de taalliefhebbers is er Lân fan taal: een vrijstaat van de taal waar mensen lezen onder de rokken van een reusachtige vrouw, luisteren naar dichters op doorreis of deelnemen aan het theater van de Babylonische Spraakverwarring. Daar rijst zelfs een taalcentrum uit grond waar ooit een kerkhof was. Rondom het Oldehoofsterkerkhof, Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden. Andere bezienswaardigheden in de stad: Een van de 11Fountains, een zeven meter hoge in mist gehulde ode aan het water nu de Elfstedentocht een steeds grotere zeldzaamheid is. Keramiekmuseum De Princessehof, de Blokhuispoort, de oude stadsbegraafplaats en de museumhaven. En natuurlijk het winkelgebied.

Websites
https://www.friesland.nl/nl/agenda/899871868/grote-grutto-theater https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma/lan-fan-taal https://www.princessehof.nl/


Heeft u nog een vraag ?

Laat u informeren door onze reisspecialisten
Ganzevoortsingel 2-1
9711 AL Groningen

050 - 368 48 28
info@asgard.nl
www.asgard.nl


Aangesloten bij: