Het Pauperparadijs on Tour

Het Pauperparadijs on Tour

2 daagse excursie

Schrijver Suzanna Jansen neemt u mee naar Veenhuizen, het dorp waar drie generaties van haar voorouders en tienduizenden anderen blootgesteld zijn geweest aan een sociaal experiment. De gestichten van Veenhuizen vormden een laboratorium waar werd gezocht naar een manier om paupers en landlopers door heropvoeding uit de armoede te halen. De ideeŽn die er de afgelopen twee eeuwen zijn uitgetest hebben hun weerslag gekregen in het landschap en de architectuur. Veenhuizen laat zich lezen als een staalkaart van die verschillende visies Ė ideeŽn die verrassend genoeg soms nog zeer actueel zijn.

In de twintigste eeuw zijn de gestichten gaandeweg veranderd in gevangenissen, waardoor Veenhuizen nu bijna evenveel gevangenen telt als inwoners. Tot 1981 was het een gesloten dorp, waar alleen gevangenispersoneel mocht wonen Ė en zelfs zij hadden toestemming nodig van de directeur om bezoek te ontvangen.

Suzanna Jansen toont u de plekken waar die historie nog intens te zien is, en de locaties die haar persoonlijk raakten en inspireerden bij het schrijven van Het pauperparadijs.

Tijdens de tour bezoeken we drie periodes rond vier locaties:

Het Derde Gesticht (1823), de plek waar de voorouders van Suzanna Jansen drie generaties op rij verbleven: de katoenstoomspinnerij, de kolonieboerderij en de meerpaal waar nieuwkomers aanlegden.

Het Tweede Gesticht (1823, 1900 en 2012) waarin haar overgrootvader als landloper werd opgesloten, en waarin nu het Gevangenismuseum is gevestigd.

Het Eerste Gesticht (1900) gebouwd door de landlopers die er vervolgens zelf in werden opgesloten. Ze bouwden ook de ambtenarenwoningen met stichtelijke leuzen Ė zeven soorten, die qua omvang en voorzieningen aansloten bij de zeven rangen van de ambtenarenschaal.

Het Vierde Gesticht (1823, 1900, 2012), de dodenakker, de plek die er niet mocht zijn.


Heeft u nog een vraag ?

Laat u informeren door onze reisspecialisten
Ganzevoortsingel 2-1
9711 AL Groningen

050 - 368 48 28
info@asgard.nl
www.asgard.nl


Aangesloten bij: